petek, 09. marec 2012

LIGHTWEIGHT Meilenstein (full carbon clincher) / UPDATE!

Očitno je imel v "backstage" razvoju tudi Lightweight svoje adute. Zipp se postavlja s svojimi Firecrasti, Madfiber z mogoče najbolšimi fullcarbon klinčerji - in sedaj za nekatere alfa in omega v industriji high end obročnikov - Lightweight z MEILENSTEIN C.




 Naročiti jih je že mogoče pri Jedi-Sportu (žal še niso uspeli prevesti v angleški jezik).

MEILENSTEIN obročniki so narejeni po enakem principu kot doselj znani Lightweight obročniki. Omenjajo visokonapredne tehnologije pri kontroliranem sušenju kompozita ogljikovih vlaken. S tem dosegajo temperaturno obstojnejši kompozit na predelu zavorne površine. To je VELIK problem full karbon klinčer obročev. Očitno bodo s postopnim izpopolnjevanjem tehnologij laminiranja ogljikovih vlaken odpravili težave deformiranja kompozita pri segrevanju.
Obročniki Lightweight MEILENSTEIN imajo spredaj 16 zadaj pa 20 karbonskih naper. Teža seta je okoli 1180g kar je trenutno gotovo rekord za tako visoke klinčer obročnike. Madfiber ima pri višini 60/66mm težo okoli 1250g KLIK!

Še cena: 3650EUR (jedi-sport.de)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE!



Sedanji Lightweight STANDARD Chlincher so zlaminirane iz kompozitov, ki prenesejo temperaturo okoli 180stC (zaviralna površina). Le malo proizvajalcev navede ta podatek, ki je ZELO pomemben za full karbon klinčer obročnike. Lightweight navaja, da njihovi obročniki zdržijo do 5 min nad območjem 180 stC.
Kompozitni materiali imajo fizikalno lastnost, ki se imenuje TG (Transition of glass). To je temperatura pri kateri se začne spreminjati agregatno stanje materiala. Pri kompozitnih materialih to pomeni temperaturo, pri kateri se smola, ki veže karbonska vlakna začne mehčati in posledično karbonska struktura začne razpadati.

Bolj podrobna razlaga TG: KLIK!

Če je kompozit (vlakna in smola) izpostavljen tej ali višji temperaturi dlje časa; izgubi svoje dobre mehanke lastnosti oz. obliko. To pomeni deformiran obroč in v najhujšem scenariju "cvetenje" obroča pri katerem pnevmatika ni več pritrjena nanj.

Nekaj besed na to temo in slikovenga materiala je tu KLIK!

Podjetje Carbonsports(LIGHTWEIGHT) v sklopu matičnega podjetja Wissler sodeluje pri projektih ESA (European Space Agency) evropskega GPS sistema Gallileo oz. izdelavi nekaterih delov za satelite tega sistema. Sodeluje tudi pri projektih letalskega giganta Airbus. Tu pa so zahteve mehanskih lastosti zelo visoke in tolerance zelo majhne.



MEILENSTEIN obročniki imajo temperaturo deformacije kompozita pomaknjeno višje kot predhodniki. Posebna tehnologija je uporabljena za nadzorovano sušenje kompozita - vsak "odsek" obroča je sušen drugače. To pomeni, da ima kos kompozita na različnih mestih drugačne lastnosti. In pri zaviralni površini so to tehnologijo gotovo dobro izrabili. Kako izgleda takšna proizvodnja hala si v naši mali Sloveniji težko predstavljamo.

Nekaj novosti ki jih prinaša MEILENSTEIN C:

- obroči so namenjeni 100% vsakodnevni rabi
- podvojena temperaturna odpornost na zavorni površini
- temperaturna toleranca je nad vrednostjo, ki se pojavlja pri normalnem zaviranju
- minimizirana obraba zavorne površine zaradi uporabe višje temperature v proizvodnem procesu


In naj omenim, da ime "MEILENSTEIN" prevedeno pomeni "MEJNIK".

Košček visoke tehnologije bo kot predstavnik blagovne znamke  Lightweight za Slovenijo tržil   
Jelič B. (borja@catalina.si)


LP
Gregor

2 komentarja:

  1. Ne vem, zakaj se ti Slovenija zdi mala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ker dejansko je. Še posebaj za kolesarski trg v svetu skoraj ne obstajamo.

    OdgovoriIzbriši