Preskoči na glavno vsebino

GreenEdge slavi; Bole za las ob zmago!

GreenEdge premierno slavil na evropski dirkah!

Novoustanovljena Avstralska ekipa GreenEdge je zmagovalka uvodnega moštvenega kronometra na 47. kolesarski dirki od Tirenskaga do Jadranskega morja! Avstralci so na 16.9 km dolgi progi za 17 sekund ugnali ekipi RadioShack in Garmin Baracuda, ki sta imeli povsem identičen čas.
Modro majico vodilnega je oblekel Matthew Goss, ki je prvi prečkal ciljno črto. Na dirko nastopata tudi  Borut Božič in Kristjan Koren, slednji ni bil preveč zadovoljen z nastopom ekipe saj je Liquigas zasedel šele 16. mesto z 56 sekundami zaostanka. Astana je z petim mesto zadovoljila svoja pričakovanja.
V nadaljevanju dirke je pred kolesarji še šest zelo zanimivih etap. Za končno zmago se bodo verjetno udarili (lanskoletni zmagovalec) Cadel Evans,Vincenzo Nibali, Michaele Scarponi in Roman Kreuziger!


Boletu se je za las izmuznila prva letošnja zmaga!

V četrti nekoliko bolj razgibani 178 km dolgi etapi  na dirki Pariz -Nica je v zaključeni sprint prišlo približno 60 kolesarjev. Že prej so veliko dela opravili kolesarji Lampreja in Rabobanka ter polovili vse ubežnike. Na zadnjem gorskem cilju 3km do cilja je napadel Andreas Kloden, a je bil kolesar RadioShacka ujet 500 metrov do cilja. Grega Bole je prvi začel z šprintom, vendar mu je letošnjo premierno zmago na ciljni črti vzel Belgijec Gianni Meersman!
Jutri čaka kolesarje zelo strm zaključni vzpon na Mende! Majico vodilnega je zadržal Bradley Wiggins!

Za KaviTec: NOVAK Simon

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

ČIŠČENJE KOLESA

Zimsko obdobje je za kolesarje najtežji del sezone. Dnevi so kratki, vremenski pogoji niso prijazni in potrebno je obleči vso "zaščitno kramo" pred mrazom in vetrom. Cestna podjetja posipajoo cestne površine z agresivnimi kemikalijami. Tako je potrebno kolo pravilno vzdrževati, da nam služi kot mora.

Pred mazanjem vseh vitalnih delov je potrebno odstraniti vso umazanijo. Še posebaj iz gibljivih delov (veriga, zobniki, pedala, okolica ležajev, pletenice itd...). In ni lepšega kot se na sončen nedeljski dan zapeljati z bleščečim konjičkom med nedeljskimi sprehajalci, da pokažemo "ko ima".

Čisto kolo je funkcionalno kolo in odraža odnos lastnika do kolesarjenja. Sicer gredo nekateri že v ekstreme ampak pustimo to.

Moramo pa vedeti katera čistila so primerna za čiščenje.
Ker je kolesarstvo tudi zgled za ekološko ozaveščanje ne uporabljamo vseh zadev katere so uporabljali naši predhodniki (bencin, nafto, razna agresivna topila, itd). Tudi materiali na kolesarskih kompo…

KAVITEC 4.2AC

Aero deep V - 42mm alu/clincher
Handbuilt and tensioned at highest standards in industry Aero spokes - 20 front (radial) - 24 rear (2x cross ) Hubs with excellent geometry for great stiffness - 6 bearings Weight (wheelset) - cca 1790-1840g No weight limit

KAVITEC 4.2 AC - aluminij poltubular set obročnikov na voljo v trgovini ŠPICA ŠPORT Kamnik


Nekoliko težji set obročnikov, ki ga odlikuje dobra aerodinamika (obroč višine 42mm- ploščate profilirane napere), izredna togost, dobra vodljivost v zavojih in seveda izgled visokoprofilnih obročev.
Vsi seti obročnikov so sestavljeni v Špici Šport zato je včasih dobrodošlo prednaročilo oz. se pozanimati, če je izdelek na voljo.
Nekaj detaljnih slik komponent obročnikov KAVITEC 4.2AC:


OBROČI / WHEELSETI 1.del

Obroč (feltne) so mogoče najpomembnejša komponenta na dirkalnem kolesu.

ZAKAJ?
-so zadnji člen pri prenosu moči na podlago (cesto)
-prenašajo velike obremenitve
-so gibajoča masa


Kako torej izbrati najboljši obroč za naše potrebe?

-vedeti moramo koliko smo pripravljeni odšteti zanje (100-5000EUR)
-za kaj jih potrebujemo (vzponi, ravninske dirke, kriterij, vsakdanja vožnja...)
-kakšen tip voznika smo (moč, teža, eksplozivnost,...)
-okolje v katerem jih bomo vozili (vetrovna pokrajina, slabe ceste,...)


V grobem se oborči delijo na poltubular (clincher) in tubular.

Poltubular je najbolj razširjen zaradi lažjega in cenejšega vzdrževanja (ni problema zamenjati zračnico)
Tubular se uporablaj bolj v dirkalnem svetu. V vseh pogledih se taki oborči bolje obnašajo kot poltubular. So pa dražji in bolj zahtevni za vzdrževanje (višja cena tubularjev in obvladovanje ročnih spretnosti pri montaži/limanju tubularja na obroč).
Material za izdelavo obročev mora biti lahek in močan. Zato sta v uporabi a…