torek, 08. januar 2013

UPDATE! TISO 12-redna el. brezžična "grupa"

 UPDATE!  08/01/2013

Nova brezžična 12-redna grupa se lahko naroči - redna cena bo dobrih 1950EUR+ ddv (predplačilo 500EUR)


Set TISO electronic 12-speed wireless groupset

- elektronska menjalnika zadnji/prednji
- 12- redna titan kaseta z zobniki 11-29 (kompatibilna z račno za 11-redno Campagnolo)
- brezžični zavorno/prestavni  ročici
- brezžična elektronska krmilna enota

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 TISOva 12-redna cestna grupa je predstavljena na spodnjem videu.


Krmiljenje bo brezžično - z prestavnimi "gumbi" nameščenimi v prestavno-zavornih ročicah ali kje drugje na "cockpitu - ter preko Bluetooth povezave.
12 redna grupa bo nastavljiva za vse dosedanje - Shimano 10 ali 11 redno; Campagnolo 10 ali 11 redno, SRAM 10 redno.
Vprašanje je kako se v realnih razmerah obnese z tako majhno razdaljo med zobniki - ni opaziti spremembe dimenzij račne (kot je to naredil Shimano).

Vsekakor zelo vroča novost poleg hidravličnih disk zavor v cestni sceni.

Vir foto:  www.ciclismo-espresso.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TISO Italjanski proizvajalec kolesarskih komponent je predstavil povsem "surovo" 12 - redno grupo za cestana kolesa. V proizvodnjo naj bi jo lansiral leta 2012. Zdaj je še v preizkusni fazi in bo električna - brezžična. Krmiljenje bo omogočeno tudi preko zmogljivejših mobilnih telefonov.

Zadnji 12 redni menjalnik -  v preizkusni fazi
Zadnji menajlnik
Prednji menjalnik -  preizkusni prototip
Za povsem novi sistem je potrebno razviti tudi verigo ter kaseto, ki deluje zanesljivo. Ob še manjši razdalji med zobniki zna biti trd oreh.

TISO izdeluje komponente za nadgradnjo obstoječih sistemov - zelo lahke zadnje kasete iz titana, menjalnike, koleščka menjalnikov z keramičnimi ležaji, zobnike gonilke, verige, itd. Cene so primerne rangu komponent.
Set za nadgradnjo - TISO "high end" gadgets
Koleščka zadnjega menjalnika se vrtijo najhitreje zaradi majhnega premera. Kotalni upora ležajev ni zanemarljiv. Tiso aluminijasta koleščka z keramičnimi ležaji - cena cca 200$.

Povzeto po članku:
http://www.bikerumor.com/2011/09/29/tiso-shows-prototype-electronic-12-speed-drivetrain-ultralight-titanium-cassette-pulleys/

Lep konec vikenda

Gregor

Ni komentarjev:

Objavite komentar