ponedeljek, 11. junij 2012

Maraton Franja 2012 - povzetek zmagovalca Pleše Davida

Včeraj se je odvijala največja kolesarsko rekreativna prireditev pri nas  - Maraton Franja.


Najbolši trije Maratona Franje 2012 (156km): levo- drugo uvrščeni Gregor Tekavec, sredina- zmagovalec David Pleše, desno- trejte uvrščeni Borut Rovšček


Zmagovalec David Pleše, ki mu je kolo le ena od tekmovalnih dispiclin ; tekmuje namreč na triatlonskih preizkušnjah; je na hitro takole opisal potek dirke:

----  Že pred startom na Brezovici je moral na "WC". Tako je iz ospredja hitro padel nekaj 100 mest nazaj in nevarnost padca je bila velika. Do letečega STARTa v Brezovici se je čimhitreje prebijal v ospredje kjer je vožnja varnejša in se vidi potek dogodkov. Na Vrhniški klanec je bil tempo zmeren in glede na lansko leto se je počutil odlično. Očitno je forma ostala tudi po petkovem kronometru (David je osvojil 4.mesto v generalni uvrstitvi).
Ko so prevozili klanec je bil precej v ospredju glavnine. Sledila je ravnina in asfaltne plošče pred Logaškim drevoredom, kjer je odsek, ki se ga prevozi na moč (zaradi slabe podlage je vožnja v zavetrju težja). Videl je, da se je iz glavine odpeljal Marko Baloh a nihče ni odreagiral. Odločil se je, da gre za njim. Hitro ga je ujel in z njim še (žal ne pozna imena)  kolesar iz Primorske. Grupi se je pridružil še Rovšček Borut. Bili so v begu pred glavnino in lepo sodelovali pri narekovanju tempa. Davida je najbolj skrbel spust proti Idriji, ker ni najbolši pri hitri vožnji skozi ovinke. Pred spustom so imeli lepo prednost (okoli 1min30sek).

Bližal se je vzpon na Kladje.  Pred glavnino so imeli okoli 2min prednosti.

Na Kladje je narekoval svoj tempo, ki mu je ustrezal (brez skokov ampak konstantna hitra vožnja). Baloh in kolesar iz Primorske nista mogla slediti; tako sta z Rovščkom nadaljevala v svojem ritmu.
Nekaj pred vrhom vzpona ju dohitijo trije kolesarji - Tomaž Kališnik, Matej Lovše in Gregor Tekavec. Tik pred vrhom je Kališnik skočil  in dobil leteči cilj na Kladjah (Tomaž Kališnik je imel tudi najbolši čas vzpona na Kladje).
Po spustu iz Kladij so bili še vedno grupa - Kališnik, Lovše, Rovšček, Tekavec in Pleše.

Čakala jih je samo še večinoma ravninska vožnja do CILJA v Ljubljani. Vsi v grupi so lepo sodelovali pri narekovanju visokega ritma; glede na zasedbo je bilo to tudi pričakovati.

Najprej je bil Pleše kar precej časa na čelu grupe; a ker so vsi v grupi bili kandidati za zmago je moral voziti premišljeno in varčevati z močmi. Glede na izkušnje iz prejšnjih let je načrtoval napad čim kasenje; nekje pred začetkom Ljubljane.
 Sledila je še zmeraj složna vožnja po Nemški cesti in uvoz na krožno križišče v Črnučah; tam je Pleše skočil iz grupe. Hitro se je oddaljil in videl, da zadaj ni nobenega resnega napada. V svojem kronometerskem tempu je privozil v CILJ in zmagal-----


Lp
Gregor
Ni komentarjev:

Objavite komentar