nedelja, 22. januar 2012

Kolesarjenje po Antarktiki - Ice Bike

Helen Skelton ob partnerju na startu avanture v najbolj negostoljubnem okolju na planetu


Če pri nas ni zimskih razmer pa za južni pol naše ljube Zamljice tega ni mogoče trditi. Trenutno je tam spodaj povprečna temperatura 25stC pod ničlo. Na "hladenjši" dan se lahko spusti tudi na več kot -50stC. Ob tem pihajo še vetrovi s hitrostjo od 100 do 200km/h. Če ne uporabljamo ustrezne zaščitne opreme lahko dobimo sončne opekline in hude ozebline.
To je najbolj negostoljuben protor na Zemlji (najnižja zabeležena temperatura je okoli -82stC) in Helen Skelton se je odločila potovati do središča južnega pola.

Prepotovana pot - s smučmi - "kajt" padali - kolesom

Pred kratkim osvojen južni pol. Na BBCju bo jutri tudi reportaža.
Helen Skelton - ekstremistka. V kajaku je preveslala Amazonko- vrvohodka - popotnica na južni tečaj in še kaj.

Zadnji del 800km dolgega potovanja je prekolesarila. Kolo ni nič podobno "klasičnim" cestnim dirkalnikom. Ima pnevmatike širine 20cm za vožnjo po vseh terenih. V premer merijo 50cm in tehtajo okoli 4kg vsaka. Znotraj so ojačane z kovinskimi trakovi, da so res kos vsem mogočim oviram. Okvir kolesa je iz trpežne aluminijeve zlitine, ki se uporablja pri gradnji potniških letal. Zavora je samo na zadnjem kolesu. Tako kolo tehta okoli 20kg.

"ICE BIKE" Hanebrink - široke pnevmatike omogočajo vožnjo po vsakem terenu ; tudi po mehkem snegu. Okvir iz trpežne aluminijeve zlitine - krmilo je hitronastavljivo - zavora je samo zadnja hidravlična z diski - pedala omogočajo vpetje "gromozanskih" škornjev. In ima aeropodaljške. Sedež je zaradi izrednega mraza narejen iz usnja

Za vse interisante ta kolesa izdeluje Dan Hanebrink.

vir: www.telegraph.co.uk
     www.bbc.co.uk

Lep začetek tedna
Gregor

2 komentarja:

  1. Na biciklu so krono nastavki na spodnji sliki :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja. Ima opcijo. Mogoče ko goni v čelni veter, ki piha 200km/h - aeropozicija se gotovo pozna:)

    OdgovoriIzbriši