sobota, 20. oktober 2012

BikeRumor na obisku GIANTove tovarneGIANT je največji proizvajalec koles - od high end dirkalnikov do cenejših za "vsak dan".
O njihovi "back stage" sceni je bilo že nekaj napisanega KLIK!

BikeRumor je obiskal njihovo tovarno v Taichungu na Tajvanu.

Poleg svoje znamke GIANT izdeluje še za druge znane proizvajalce (Trek, Canyon, Scott, Colnago, Yeti itd...).
 V letu 2011 so naredili dobrih 5milijonov koles. Po svetu imajo več kot 11.000 prodajalcev.

Proizvodnja v tovarni na Tajvanu je videti kot v kakšni evropski tovarni. Dobra orgajnizacija, delavci niso "sužnji", vse poteka kot po maslu.

VIDEO by BIKERUMOR:Tu se vidi, da kolesa nimajo "duše" čeprav so vsa narejena in sestavljena ročno. Gre povsem za klasičen industrijski postopek sestavljanja po tekočem traku. Vsak delavec/ka ima določeno svojo vlogo pri sestavljanju kolesa. Npr: napelje bovdne na krmilo in vse povije z trakom itd.


Ogromne hale proizvodnjih linij kjer se kolesa sestavijo po tekočem traku. Vsak delavec/ka ima svojo mini vlogo pri sestavljanju celotnega kolesa. Običajna služba v proizvodnji liniji.V nasprotju z predstavami o suženjskih delavcih - tovarna je organizirana in na nivoju Evropskih

Skoraj končana kolesa na trekočem traku. Hitra nastavitev menjalnikov - tako že v trgovine po svetu pridejo kolesa s solidno delujočimi prestavnimi mehanizmi - za dobro ime firme

Sestavni deli za aluminijaste okvirje - zaradi velikosti objekta je najhitrejša pot z kamiončkom

Toliko so lahko BIKERUMORjevi obsikovalci prišli najbližje "high end" oddelku. Okvirji na sliki pripadajo neki drugi znani firmi dirkalnih koles - Kateri?

Podtaki o dnevni proizvodnji: levo čas koliko ga je še preostalo do konca (4min 3 s); 620- plan koles za današnji dan; 593 - narejenih koles danes; 95,6% - izpolnjenega dnevnega plana VSE SO SAMO ŠTEVILKE

V enem kontejnerju je veliko koles- koliko takih kontejnerjev naložijo na tovrnjake in potem na ladje!?

Varjanje kovinskih okvirjev je narejeno ročno z izkušenimi varilci. BikeRumor obiskovalec je smel fotografirati le splošen del tovarne. Kjer se proizvajajo pravi dirkalniki iz karbonskih vlaken fotografski objektiv ni imel dostopa.

Sedaj GIANT dosti vlaga v popularizacijo kolesarstva - še posebaj v prenatrpanih mestih.


Njihov najnovejši model je ANYROAD GRAVEL

vir : BIKERUMOR.com KLIK! za originalen obsežnejši članek

Lep vikend
Gregor

Ni komentarjev:

Objavite komentar