četrtek, 22. januar 2015

Test gonilk by FAIRWHEEL BIKESFantje pri FAIRWHEELBIKES so zopet objavili super test - tokrat togost gonilnega sklopa

Testirane gonilke:

-CAMPAGNOLO: Record (2006), Comp Ultra (2015), Record Carbon (2014), SuperRecord (2015)
-CANNONDALE SISL (2014)
-FSA: K force lite (2015), SL-K Light (2015)
-LIGHTNING Carbon (2015)
-PRAXIS Zayante (2015)
-SHIMANO DuraAce 9000
-SPECIALIZED S-Works (2015)
-SRAM: Force 22 (2014), Red (2014)
-THM: Clavicula classic (2014), Clavicula M3 (2014)

Gonilka vpeta v trdno jekleno konstrukcijo - veriga vse skupaj "blokira" - na ročico pedala se izvaja sila pod katero se izmeri zvijanje gonilke (skupaj z verižniki, osovino in ležaji)
vir: FAIRWHELBIKES


Testiran je bil celoten sklop: gonilka z verižniki in gonilnim ležajem.

Meritev zvitja gonilke so pričeli z 25kg obremenitve.
Rezultati podani v testu so pod obremenitvijo 100kg kar v realnem svetu pri kadenci 100vrtljajev pomeni dobrih 800W moči.

Razlika med najbolj in najmanj togo gonilko je 50% .
Koliko to dejansko pomeni v realnem svetu?

Izguba pri najmanjtogi gonilki je dobre 4W pri dani obremenitvi (800W) - torej so izgube pri "najboljmehki" gonilki okoli 2W glede na najbolj togo (pri moči 800W)

Ampak ker gonilka deluje kot vzmet se nekaj te energije vrne in nam celo pomaga obračati verižnike. Koliko?
Kovinske gonilke vrnejo več energije, karbonska vlakna dušijo vibracije in zato tudi karbonska gonilka vrne manj energije kot kovinska.
Vendar je tu govora o izgubi 1-2% - večina dirk se vozi nekje na 300-400W kar pomeni okoli 2W izgube - če se nekaj te enerije vrne vidimo da so razlike zaradi zvijanja gonilke (in verižnikov) izredno majhne.

Zgoraj napisano zajema le togost - se pravi ni zajeta cena in teža sklopa gonilke.


Graf gonilk po velikosti zvijanja: najbolj toga se zvija najmanj (levo Specialized in PRAXIS works) - najmanj toga (desno - Lightning in starodobna Record)
vir: FAIRWHELBIKES

Teža gonilke,verižnikov in ležaja
vir: FAIRWHEELBIKES


Proizvajalci, ki stremijo k čimnižji teži morajo za to žrtvovati nekaj trdnosti,togosti,vzdržljivosti. Tu pridejo na plano najnovejše tehnologije izdelave/obdelave materialov. THM Clavicula je toga in med najlažjimi, Lightning je samo lahka.
 Lepo se vidi prednost novih tehnologij v primerjavi s staro CampaRecord 2006, ki je najmanj toga(tudi zaradi manjše osovine in ležajev) in najtežja.

Togost v primerjavi z težo gonilnega sklopa - zmaga Claviclula (levo), najslabša gonilka CampaRecord letnik 2006
vir: FAIRWHEELBIKESPri tako majhnih izgubah mogoče bolj pride do izraza občutek, ki ga imamo na kolesu. Občutek mehkosti, ko pohodimo večini ni všeč. Tog sklop, ki ob čimnajših izgubah prenaša našo moč na cestno podlago je večini ljubši (še posebaj tekmovalcem).

Ko zamenjamo obrabljene blokeje z novimi je občutek precej boljši - in če imamo merilnik moči (na katerega smo vajeni in poznamo vse vzpone ki jih vozimo) gotov opazimo da vzpon prevozimo na drugačnih wattih.

Celoten dirkalnik (kolo) je sestavljanka večih komponent. Ko seštevamo koliko smo pri vsaki pridobili na koncu dobimo neko številko, ki se bo mogoče dejansko poznala tudi na hitrosti. Vendar sama hitrost ni vse - več so tu občutki med vožnjo. Še posebaj rekreativno kolesarstvo (katerega nemen je uživancija) bi moralo gledati, da v svojem hobiju uživa:)

Celoten test si lahko ogledate na povezavi: KLIK!


Lp
Gregor

Ni komentarjev:

Objavite komentar