sreda, 01. junij 2016

Velodrom - FELT TA FRD

Velodrom - zaprta proga kjer se vozi levi krog - v zavojih je proga nagnjena tako, da se hitrost ne zmanjša - vse je podrejeno moči in aerodinamiki.

Danes smo dobili dva nova rekorda na vožnji v 1uri na velodromu v Novem Mestu:

Alenka Novak med puncami z 39.894m 
Igor Kopše med moškimi z 47.499m
Za olimpijske igre pa ženska Ameriška reprezentanca pričakuje odličja tudi zaradi povsem na novo razvitega dirkalnika TA FRD proizvajalca FELT

Inžinirji so izvedli meritve vetra v zaprtem velodromu. načeloma vetra ni - amapk ob dirki kjer se dosegajo hitrosti preko 70km/h se pojavi gibanje zraka, ki ga vodi steza ravno zaradi nagiba v zavojih.
In na 80% dolžine steze se pojavlja veter, ki piha pod kotom cca 2-5stopinje iz notranje strani steze.

Na podlagi analiz vetra so izdelali nov velodromski dirkalnik, ki je namenjem samo temu tipu dirk in še to samo za žensko reprezentanco.

Gonilka z verižnikom je postavljeno na levo stran - ker je vse oblikovano za čimboljšo aerodinamiko je tako stran z verižnikom bolj aerodinamična kot stran kjer je samo gonilka.
Obročniki imajo zadaj le en zobnik (fiksi) - tako je tudi razmak med vilicami manjši. Pri FELTu so tu šli v še manjši razmak in tako potrebujejo posebaj izdelane HEDove polne obročnike (diske). Razmak med površino diskov in vilicami je res minimalen. 

Dirkalnik je zanimiv predvsem zaradi obratno postavljene gonilke in pa cene okoli 200.000EUR.

Lp
G


Ni komentarjev:

Objavite komentar